Kako pomembno je znanje ustvarjanja besedil?

Vsako podjetje v današnjem času potrebuje pomoč tekstopisca, ki bo ustvaril prodajna in privlačna besedila za predstavitev vaših izdelkov, dejavnosti in drugih vidikov poslovanja. Pisanje tekstov (ang. copywriting) v poslovnem svetu srečamo na vsakem koraku in ne pomeni samo ustvarjanja prodajnih besedil. Pomislite na elektronsko pošto, brošure, navodila za uporabo, opise artiklov v spletnih trgovinah, članke – vsa ta besedila lahko za vas sestavi profesionalni tekstopisec.

Poleg oblikovalcev besedil so za vsako podjetje ključni tudi grafični oblikovalci, ki bodo poskrbeli za celostno podobo, urejanje spletnih strani in oblikovanje. Pomembno je, da vsi oblikovalci razumejo osnovne ustvarjanja besedil, saj na podlagi vsebine kreirajo dizajne. Kljub temu, da tekstopisci ustvarjajo vsebino in grafični oblikovalci poskrbijo za oblikovanje, menimo, da bi vsak oblikovalec moral znati ustvariti tudi odlične tekste.

Zakaj vaše podjetje potrebuje grafičnega oblikovalca in tekstopisca?

Grafični oblikovalci so nepogrešljivi del ekipe vsakega podjetja, saj skrbijo za obliko spletnih strani in aplikacij, UI in UX dizajn, tiskane izdelke, gradnjo blagovne znamke in mnogo več. Izkušeni oblikovalci bodo poskrbeli, da bo vizija vašega podjetja zasijala skozi oblikovanje in da bo imel vsak dizajn individualen pečat.

Presenečeni bi bili, koliko lastnikov podjetij meni, da pomoči tekstopisca ne potrebujejo in da besedila lahko ustvarijo sami ali kakšen drug zaposleni. Mi smo mnenja, da prav vsako podjetje v svoji ekipi potrebuje kreativnega ustvarjalca vsebine, saj z njim prihranite dragocen čas in nepotreben stres. Tekstopisci so namreč nadarjeni pisci z znanjem in izkušnjami, ki jih nekdo iz drugega področja nima. Ustvarjalci besedil so izurjeni za sestavljanje prodajnih in drugih vsebin, kar bo vašemu podjetju pomagalo pri rasti in prepoznavnosti.

Kakšne lastnosti in znanja tekstopisca bi moral usvojiti vsak grafični oblikovalec?

Tekstopisci in grafični oblikovalci pokrivajo dve različni področji, ki ju med seboj ne smemo mešati – tekstopisci ustvarjajo besedila, oblikovalci pa poskrbijo za oblikovanje. Pa vendar so oblikovalci tisti, ki bi morali usvojiti tudi pisanje uspešnih kopij, saj mora vsak dizajn podpirati vsebino.

Osnove pisanja besedil, ki bodo koristila vsakemu grafičnemu oblikovalcu, so:

1. Znanje SEO

SEO (ang. Search engine optimization) oziroma optimizacija spletnih strani za iskalnike je znanje, ki ga ima vsak verodostojen in sposoben tekstopisec. Ustvarjanje SEO vsebine pomeni pisanje prodajnih/drugih besedil na način, ki zagotavlja uvrščanje spletnih strani višje v iskalniku.

Z upoštevanjem SEO pravil tekstopisec ustvari besedila, ki bodo vašo stran uvrstila čim višje v iskalniku, kar pomeni večji obisk in zanimanje, saj uporabniki večinoma preverijo samo prve zadetke brskalnika.

Grafični oblikovalci ne potrebujejo poglobljenega SEO znanja, bistveno pa je, da razumejo osnove, kot so raziskava in uporaba ključnih besed, meta opisi ter dodajanje povezav.

2. Ustvarjanje besedil za predogled in uporaba orodij

Znano je, da bralci besedila na spletu večinoma zgolj preletijo, zato morajo tekstopisci prilagoditi vsebino tako, da je lahka za predogled. Grafični oblikovalec bi moral razumeti osnove lahkotnosti besedil, kot so kratki odstavki (2- 4 stavki skupaj), pravilna uporaba in oblikovanje naslovov ter uporaba seznamov.

Vsak tekstopisec si pri ustvarjanju vsebin pomaga z orodji, ki mu olajšajo delo in preverijo slovnico, črkovanje, berljivost besedil ter druge lastnosti. Tudi grafični oblikovalci lahko uporabijo razpoložljivost orodij, kot so Google Docs, MS Word in Grammarly pri ustvarjanju profesionalnih vsebin. Pri pisanju besedil v slovenščini priporočamo spletno mesto Amebis Besana, ki besedila lektorira ter spletni slovar Fran.

3. Oblikovanje in vsebina naj delujeta kot celota

Naloga grafičnega oblikovalca je ustvariti dizajn, ki podpira besedilo oziroma vsebino. Vsak dizajn in besedilo morata delovati skupaj in kot celota, če želimo, da ciljni uporabniki tudi preberejo zapisano.

Grafični oblikovalci morajo pri oblikovanju dizajna vedno upoštevati izbrano vsebino in si vizualizirati, kako bosta delovali usklajeno. Pravilna uporaba pisav, vizualni elementi in razvrščanje besedil so ključni za prijetno bralno izkušnjo vaših obiskovalcev. Oblikovalci morajo razumeti, da lahko dizajn popolnoma zasenči vsebino – tudi če imate popolna besedila, jih nihče ne bo prebral, če jih boste »pokvarili« z zgrešenim oblikovanjem.

Grafični oblikovalci so v večini primerov odgovorni za predstavitev vsebine podjetja končnim uporabnikom, tudi če sami ne ustvarjajo besedil. Poskrbeti morajo namreč, da je vsebina, ki jo je zanje ustvaril tekstopisec, podprta in izstopajoča s pomočjo zanimivih elementov. Zato je ključno, da vsak grafični oblikovalcev razume osnove ustvarjanja besedil, saj mu bo to koristilo pri njegovem delu.

Naša ekipa se lahko pohvali z izkušenimi grafičnimi oblikovalci, ki blestijo tudi kot tekstopisci. Verjamemo, da je vsako dodatno znanje, ki ga pridobi grafični oblikovalec, prednost pri skrbi za naše stranke. Prepričajte se sami in preko obrazca kontaktirajte naše oblikovalce, ki vam bodo omogočili prvovrstno izkušnjo sodelovanja.

Nedavno objavljeno

Pritegnite pozornost s prvim prelomom spletne strani

Vsebina nad prvim prelomom spletne strani je izjemno pomembna, saj je to prva stvar, ki jo bodo obiskovalci vaše spletne strani videli. To je prva priložnost, da jih pritegnete in jim ponudite, kar iščejo.

Z UX do višjih konverzij v spletnih trgovinah

Vsak lastnik spletne trgovine si želi doseči visoke stopnje konverzije na svojem spletnem mestu. Če bi radi izboljšali vaše obstoječe stanje in povišali vašo konverzijo, je rešitev preprosta – zagotovite sijajno uporabniško izkušnjo (UX).

Nedavno objavljeno

Pritegnite pozornost s prvim prelomom spletne strani

Vsebina nad prvim prelomom spletne strani je izjemno pomembna, saj je to prva stvar, ki jo bodo obiskovalci vaše spletne strani videli. To je prva priložnost, da jih pritegnete in jim ponudite, kar iščejo.

Z UX do višjih konverzij v spletnih trgovinah

Vsak lastnik spletne trgovine si želi doseči visoke stopnje konverzije na svojem spletnem mestu. Če bi radi izboljšali vaše obstoječe stanje in povišali vašo konverzijo, je rešitev preprosta – zagotovite sijajno uporabniško izkušnjo (UX).

Vsak piksel šteje

Vsak piksel šteje