Pravila o piškotkih

Zadnja sprememba: 18. 6. 2023.


Ta politika piškotkov pojasnjuje, kako Ta Studio, oblikovanje, Jaka Mušič, s.p. (“podjetje”, “mi”, “nas” in “naši”) uporablja piškotke in podobne tehnologije za prepoznavanje uporabnikov našega spletnega mesta na naslovu https://tastudio.si (“spletno mesto”). Pojasnjuje, kaj so te tehnologije in zakaj jih uporabljamo, ter vaše pravice glede nadzora nad njihovo uporabo.


V nekaterih primerih lahko uporabljamo piškotke za zbiranje osebnih podatkov ali podatkov, ki postanejo osebni, če jih združimo z drugimi podatki.


Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku ali mobilni napravi, ko obiščete spletno mesto. Piškotke pogosto uporabljajo lastniki spletnih mest, da njihova spletna mesta delujejo ali delujejo bolj učinkovito, ter za zagotavljanje poročil.
Piškotki, ki jih nastavi lastnik spletnega mesta (v tem primeru Ta Studio, oblikovanje, Jaka Mušič, s.p.), se imenujejo “piškotki prve stranke”. Piškotki, ki jih nastavljajo druge stranke kot lastnik spletnega mesta, se imenujejo “piškotki tretjih oseb”. Piškotki tretjih oseb omogočajo, da se na ali prek spletnega mesta zagotavljajo funkcije ali funkcionalnosti tretjih oseb (npr. oglaševanje, interaktivna vsebina in analitika). Strani, ki nastavljajo te piškotke tretjih oseb, lahko prepoznajo vaš računalnik tako, ko obišče spletno mesto vprašanje in tudi, ko obišče določena druga spletna mesta.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Uporabljamo piškotke prve in tretje stranke iz več razlogov. Nekateri piškotki so potrebni iz tehničnih razlogov, da naše spletno mesto deluje, in te imenujemo “nujni” ali “strogo potrebni” piškotki. Drugi piškotki nam omogočajo spremljanje in ciljanje interesov naših uporabnikov, da izboljšamo izkušnjo naših spletnih lastnosti. Tretje osebe prek našega spletnega mesta postrežejo piškotke za oglaševanje, analitiko in druge namene. To je podrobneje opisano spodaj.

Kako lahko nadziram piškotke?

Imate pravico, da se odločite, ali sprejmete ali zavrnete piškotke. Svoje pravice do piškotkov lahko uveljavljate tako, da nastavite svoje nastavitve v upravitelju soglasja za piškotke. Upravitelj soglasja za piškotke vam omogoča, da izberete, katero kategorijo piškotkov sprejmete ali zavrnete. Nujni piškotki se ne morejo zavrniti, saj so strogo potrebni za zagotavljanje storitev.


Upravitelja soglasja za piškotke najdete v obvestilni pasici in na našem spletnem mestu. Če se odločite za zavrnitev piškotkov, lahko še vedno uporabljate naše spletno mesto, vendar lahko vaš dostop do nekaterih funkcij in območij našega spletnega mesta omejimo. Nastavitve za sprejemanje ali zavračanje piškotkov lahko nastavite tudi v svojih nadzornih elementih spletnega brskalnika.
Konkretne vrste piškotkov prve in tretje stranke, ki se postrežejo prek našega spletnega mesta, in nameni, ki jih opravljajo, so opisani v spodnji tabeli (upoštevajte, da se lahko konkretne piškotke, ki se postrežejo, razlikujejo glede na konkretne spletne lastnosti, ki jih obiščete).


Kako lahko nadziram piškotke v svojem brskalniku?

Ker se načini, kako lahko prek nadzornih elementov spletnega brskalnika zavrnete piškotke, razlikujejo od brskalnika do brskalnika, obiščite meni za pomoč svojega brskalnika za več informacij. Spodaj je informacija o tem, kako upravljati piškotke v najbolj priljubljenih brskalnikih:

Poleg tega večina oglaševalskih omrežij ponuja način za odjavo od ciljanega oglaševanja. Če želite izvedeti več informacij, obiščite:

Kaj pa druge tehnologije za sledenje, kot so spletni svetilniki (beacons)?

Piškotki niso edini način za prepoznavanje ali sledenje obiskovalcev spletnega mesta. Od časa do časa lahko uporabljamo druge podobne tehnologije, kot so spletni svetilniki (včasih imenovani “sledilni piksli” ali “jasne slike”). To so majhne grafike datoteke, ki vsebujejo edinstven identifikator, ki nam omogoča, da prepoznamo, kdaj je nekdo obiskal naše spletno mesto ali odprl e-pošto, ki jih vključuje. To nam omogoča, na primer, spremljanje vzorcev prometa uporabnikov s ene strani znotraj spletnega mesta na drugo, dostavo ali komunikacijo s piškotki, razumevanje, ali ste prišli na spletno mesto iz spletnega oglasa, prikazanega na spletnem mestu tretje osebe, izboljšanje zmogljivosti spletnega mesta in merjenje uspešnosti kampanj e-poštnega marketinga. V mnogih primerih so te tehnologije odvisne od piškotkov, da pravilno delujejo, zato zavrnitev piškotkov ovira njihovo delovanje.

Ali uporabljate piškotke Flash ali lokalne skupne objekte?

Spletne strani lahko uporabljajo tudi tako imenovane “piškotke Flash” (imenovane tudi lokalni skupni objekti ali “LSO”) za zbiranje in shranjevanje informacij o vaši uporabi naših storitev, preprečevanje goljufij in druge operacije spletnega mesta.
Če ne želite, da se piškotki Flash shranjujejo na vašem računalniku, lahko nastavite svoj predvajalnik Flash, da blokira shranjevanje piškotkov Flash s pomočjo orodij, ki so vključena v ploščo za nastavitve shranjevanja spletnega mesta. Piškotke Flash lahko nadzirate tudi tako, da greste na ploščo za globalne nastavitve shranjevanja in sledite navodilom (ki lahko vključujejo navodila, kako izbrisati obstoječe piškotke Flash (imenovane “informacije” na spletnem mestu Macromedia), kako preprečiti, da bi se piškotki Flash LSO shranili na vaš računalnik brez vašega vprašanja in (za Flash Player 8 in novejše) kako blokirati piškotke Flash, ki jih ne dostavlja operater strani, na kateri ste ob tem času).
Upoštevajte, da nastavitev Flash Playerja za omejevanje ali omejevanje sprejemanja piškotkov Flash lahko zmanjša ali ovira delovanje nekaterih aplikacij Flash, vključno, potencialno, aplikacij Flash, ki se uporabljajo v povezavi z našimi storitvami ali spletno vsebino.

Ali servirate ciljno oglaševanje?

Tretje osebe lahko na vašem računalniku ali mobilni napravi postrežejo piškotke za prikazovanje oglasov prek našega spletnega mesta. Ta podjetja lahko uporabijo informacije o vaših obiskih tega in drugih spletnih mest, da zagotovijo ustrezne oglase o blagu in storitvah, ki bi vas lahko zanimali. Lahko uporabijo tudi tehnologijo, ki se uporablja za merjenje učinkovitosti oglasov. To lahko dosežejo z uporabo piškotkov ali spletnih svetilnikov za zbiranje informacij o vaših obiskih tega in drugih spletnih mest, da zagotovijo ustrezne oglase o blagu in storitvah, ki bi vas lahko zanimali. Informacije, zbrane s tem postopkom, nam ali njim ne omogočajo, da bi prepoznali vaše ime, kontaktn podatki ali druge podatke, ki vas neposredno identificirajo, razen če se odločite, da jih boste zagotovili.

Kako pogosto boste posodabljali to politiko piškotkov?

To politiko piškotkov lahko od časa do časa posodobimo, da odražamo spremembe piškotkov, ki jih uporabljamo, ali iz drugih operativnih, pravnih ali regulativnih razlogov. Zato redno obiščite to politiko piškotkov, da boste obveščeni o naši uporabi piškotkov in sorodnih tehnologijah.
Datum na vrhu te politike piškotkov označuje, kdaj je bila nazadnje posodobljena.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Če imate kakršna koli vprašanja glede naše uporabe piškotkov ali drugih tehnologij, nam pišite na info@tastudio.si ali po pošti na naslov:

Ta Studio, oblikovanje, Jaka Mušič, s.p.

Pot Rdečega križa 50

Ljubljana 1000

Slovenia